Wat is de oorsprong van Gin? Wij vertellen het je

  • Geplaatst op
Wat is de oorsprong van Gin? Wij vertellen het je

Gin is een typisch Engels drankje, velen zullen de term Gin Tonic vrijwel direct herkennen. Maar waar komt Gin nu precies vandaan? In deze blog bespreken we wat de oorsprong van Gin is en nog veel meer rondom de geschiedenis van Gin. Ben je benieuwd? Lees dan verder!

Hoe komt Gin aan zijn naam?

Hoe Gin aan zijn naam komt, gaan 2 verschillende verhalen de ronde. De eerste is dat Gin zou afstammen van de Nederlandse jenever. Zowel bij Gin als Jenever, wordt de jeneverbes gebruikt voor het productieproces. Het tweede verhaal komt vanuit de 17de eeuw. Soldaten uit Holland zouden wel eens teveel jenever drinken, met als gevold dat ze de soldaten uit Engeland, aanzagen voor Zwitserse soldaten. Door het misverstand dachten de Engelse soldaten dat jenever ook op Geneve kon slaan. Dit werd uiteindelijk omgevormd tot Gin, de huidige benaming.

 

Oorsprong Gin

Eerder genoemd is Gin een typisch Engels drankje, maar wist je dat de roots van het drankje oorspronkelijk uit Nederland komt? Het heeft te maken met hoe Gin aan zijn naam komt, Gin is namelijk afgeleid van de Nederlandse jenever. Dit brouwsel werd in de 17de eeuw in eerste instantie gebruikt als medicijn voor mensen met koorts. Jenever werd later pas ontdekt door Engelse troepen van Willem van Oranje in de jaren 80, toen werd het brouwsel opnieuw gemaakt. In 1688 mochten mensen Gin maken zonder licentie. Aan het eind van de 19de eeuw wist vrijwel iedereen van Gin af, een lekker drankje wat ook goed te mixen is voor een cocktail.

 

Productieproces van Gin

Gin wordt gemaakt door middel van een distillatieproces. Maar waar bestaat dat proces uit? Dat leggen we je in dit stuk uit. We beginnen met distillatie.

 

  1. Als eerst wordt de neutrale graanalcohol gedistilleerd tot zo’n 96%. Deze wordt vervolgens met water aangelengd totdat je een alcoholpercentage van 60% krijgt. Wanneer je de 60% hebt, voeg je specerijen en kruiden toe en vervolgens begin je weer opnieuw met distilleren. Door dit proces komen essentiële oliën vrij waardoor er een intense en pure aroma ontstaat.
  2. Wanneer dit is gebeurd, gaan we over naar botteling. Het alcoholpercentage wordt namelijk verhoogd, dit wordt gedaan met mineraal water of gedemineraliseerd water. Gin heeft een vrij hoog alcoholpercentage. Binnen de EU is het alcoholpercentage minimaal 37,5% en in Amerika is dit 40%.

 

Bezoek onze website van Club Gin en bekijk ons gehele assortiment aan Gin, keuzemogelijkheden genoeg zoals bijvoorbeeld een heerlijke fles Hendricks Gin. Bekijk de verschillende sooorten! Als je vragen hebt, aarzel niet en neem gerust contact met ons op. Tot snel.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »